10/02/2018

WordPress 5.0 Update // Gutenberg, SEO & Twenty Nineteen

Even een relevant topic voor WordPress gebruikers of bedrijven die hun website op WordPress hebben draaien en zelf het CMS beheren! De releasedatum voor WordPress 5.0 staat namelijk voor de deur!

Mogelijk negeer je alle andere updates die WordPress vaak heeft, maar zeker over SEO is het nu de tijd om even op te letten! Dit wordt namelijk de grootste update voor 2018 (of 2019…). WordPress is de manier waarop gebruikers en ontwikkelaars het CMS gebruiken namelijk volledig aan het vernieuwen met hun nieuwe Gutenberg editor. Je hebt de updates hierover vast en zeker al gezien via updates in je WordPress dashboard.

Daarnaast staat ook een nieuw Twenty Nineteen thema voor de deur, welke de standaard zal zijn op nieuwe installaties en…. gebruik maakt van de nieuwe Gutenberg editor.

Omdat er nogal wat controversie is over de update, vanuit verschillende hoeken, geef ik graag even wat achtegrond informatie over dit onderwerp. En dan uiteraard ook over SEO!

gutenberg seo
Oh yes, it is going to be exciting.

Omdat het kort dag is omtrent lancering, is het belangrijk dat je als CMS beheerder je WordPress niet zonder meer direct update. Dit klinkt misschien als een advocaat van de duivel, maar omdat deze release van invloed is op veel zaken, van de editor tot plugins van derden, en zelfs je thema, is testen niet optioneel! Dingen kunnen gemakkelijk breken, dus zorgvuldigheid is geboden!

Nu dat onder de aandacht is, laten we eens kijken naar wat je allemaal kunt verwachten met de WordPress 5.0 release!

WordPress 5.0 update & vernieuwingen.

De meeste updates uit het verleden zijn relatief onbeduidend geweest en hebben voor veel CMS gebruikers geen grote impact op hun werk of CMS gehad. WordPress 5.0 is helaas anders. In plaats van hier en daar kleine verbeteringen toe te voegen, is deze release volledig gericht op de volgende twee dingen:

  1. De nieuwe Gutenberg WordPress Editor
  2. Twenty Nineteen WordPress thema

Verder zitter er nog wat kleine wijzigingen en bugfixes in, maar in principe draait het allemaal om Gutenberg. ?
Op het oog lijkt het misschien alsof er niet zo veel verandert, maar daar schiet je mogelijk mis. Gutenberg is een poging om WordPress als CMS naar voren te schuiven als alternatief voor website-bouwers. In feite is het WordPress team van plan om af te stappen van de oude releasecyclus, waarin we slechts kleine updates krijgen, naar een waar we grotere veranderingen in één keer zullen zien gebeuren.

Dus wat is Gutenberg precies?

Het Gutenberg handboek vat het uitstekend samen:

Gutenberg begon als transformatie. Het wil het voor iedereen gemakkelijk maken om mooie, flexibele content lay-outs te maken met een blokgebaseerde UI. Alle soorten paginacomponenten worden als modulaire blokken weergegeven, wat betekent dat ze toegankelijk zijn vanuit een uniform blokmenu, overal op een pagina kunnen worden gedropt en direct kunnen worden bewerkt om de aangepaste presentatie te maken die de gebruiker wenst.

Concreet is het dus is een fundamentele modernisering en verandering van de manier waarop WordPress werkt. Met nieuwe frameworks, functionaliteit en werkwijze voor de WordPress gebruiker. In andere woorden: de klassieke WordPress text editor die je afgelopen jaren hebt gebruikt, komen simpelweg te vervallen.

Gutenberg editor

Wat zijn de directe implicaties van Gutenberg dan?

Nou, dat Gutenberg de standaard en enige editor op nieuwe WordPress installaties gaat zijn! Maar om je gerust te stellen, via de Classic Editor plugin kun je je vertrouwde format naast de nieuwe Gutenberg editor blijven gebruiken.
Let wel: het WordPress team heeft aangegeven dat de Classic Editor slechts tot 31 december 2021 zal worden ondersteund. Het is dus belangrijk dat je wel bekend gaat worden met Gutenberg.

Waarom doet WordPress deze update dan?

Twee redenen:

  1. WordPress moet concurreren;
  2. WordPress moest innoveren;

1. Concurrentie met page builders

Hoewel de zelf gehoste versie van WordPress open source is, is Automattic – het team achter WordPress.com – nog steeds een bedrijf. Het moet concurreren met al deze andere oplossingen voor het bouwen van websites, zoals Wix en Squarespace. En het zijn juist deze partijen die enorm sterk groeien, veel sneller dan WordPress met gemiddeld 18% per jaar.

Een gevolg hiervan is dat je een snelle opmars van Page Builders zag, welke door veel CMS gebruikers worden benut. Dat er ook flinke nadelen voor SEO aan page builders zitten, is voor veel website eigenaren blijkbaar toch vaak een bijzaak.

Maargoed, WordPress kan niet achterblijven, wat een van de redenen is om hiermee aan de slag te gaan!

2. Innovatie in frameworks

Gutenberg is gebouwd op React, een populair JavaScript framework, ondersteund door onder andere Facebook. Dat naast een reeks aan andere moderne technologieën die de meeste gebruikers niets zeggen.

Maargoed, die nieuwe technieken zouden dus sterk bijdragen aan de performance, of niet?

Ik hoop sterk van wel, maar een aantal benchmarks die in de tussentijd zijn uitgevoerd, wijzen juist op een lagere snelheid en performance. Jammer! Maar als sidenote kan ik wel plaatsen dat Gutenberg natuurlijk nog volop in ontwikkeling is.

Een groot nadeel van de gutenberg framework update..

..is dat de meeste (al dan niet alle) thema’s en plugins herschreven moeten worden om met Gutenberg te werken. En daar komt het addertje onder het gras uit. Want veel oudere plugins of zelfs thema’s worden helemaal niet meer geüpdate (al beveel ik het sowieso af om deze nog te gebruiken). Maar het kan dus zijn dat je WordPress website dus compleet breekt als je update. Goed opletten dus!

Een paar van mijn favoriete plugins, zoals Rank Math en Yoast SEO, zijn gelukkig al snel aan boord gesprongen. Hierdoor kun je nog steeds van deze top plugins gebruik maken, ook al stap je van dag 1 over.

Blijkt het dat je plugins of thema nog niet compatible zijn? Gelukkig kun je dan met een omweg nog wel updaten naar WordPress 5.0. Dit doe je door twee stappen te volgen:

  1. Download en installeer de Classic Editor plugin
  2. Download en installeer de Disable Gutenberg plugin.

Let op: ben je niet zeker van je zaak? Vraag dan altijd je webbouwer of een (bevriende) specialist om even mee te kijken.

Voor wanneer moet je dit doen? Lees hieronder verder ↴

WordPress 5.0 & Gutenberg Release Datum.

Dus wanneer komt WordPress 5.0 uit? Dat is al gebeurd 🙂 Het team van WordPress had de oorspronkelijk een streefdatum vastgesteld op 19 november 2018. Deze is iets later geworden, namelijk 6 december 2018. Die deadline is door het team gehaald, dus veel mensen hebben de update & Gutenberg al mogen ervaren!

Dan nu de hamvraag; wat zijn de voor en nadelen van deze hele update?

De discussie rondom WordPress 5 & Gutenberg.

Zowel aan de developers kans als aan de SEO zijde is er behoorlijk wat discussie ontstaan rondom de update. Mogelijk is je dat niet ontgaan. WordPress omvat namelijk meer dan 32% van alle websites op het internet, en grote veranderingen als deze veroorzaken daarom wel wat contoversie.

Als je de Gutenberg WordPress plugin bekijkt – met meer dan 500.000 actieve installaties – heeft deze slechts een waardering van 2,3 v/d 5 sterren, en maar liefst 800+ 1 -sterren waarderingen. Hoewel dit er niet goed uitziet, kun je dit wel met een korreltje zijn nemen, omdat mensen al een Gutenberg rating hebben sinds het in beta was. Ook is er een vaste conservatieve groep WordPress gebruikers die geheid tegen enkele vorm van WordPress verandering is.

Gutenberg reviews

Gutenberg WordPress oordelen
Een grote hostingpartij heeft een onderzoekje gedaan, en een grote meerderheid van 42% dat ze er niet veel gebruik van hebben gemaakt en dus ook niet echt een mening hebben. Met een releasedatum die heel dichtbij ligt is dat best eng.. Verder zegt zo’n 30% er een hekel aan te hebben, en de overige 28% begint er langzaam aan te wennen.

Over het algemeen niet zo positief, maar bij alles geldt dat het moet groeien!

Gutenberg en SEO – Welk effect gaat het hebben.

Over het algemeen zijn er voor én nadelen aan Gutenberg. Laten we beginnen met het slechte nieuws:

  • Gutenberg verzwaart lichtelijk je standaard WordPress installatie & website;
  • De designmogelijkheden zijn beperkt, dus als je écht wilt designen heb je toch een webbouwer nodig of een page builder;

De voordelen dan:

  • Gutenberg is geïntegreerd met WordPress en dus wél cleaner en beter dan een eigen page builder die onnodig code toevoegt;
  • De duidelijke blokkenstructuur is wel duidelijk en vergroot de usability van je website.
  • Yoast is volledig compatibel, en dat is een grote bonus!

Overall ben ik gematigd positief over de nieuwe update. Over het algemeen ben ik ontzettend blij met lightweight builders zoals Beaver Builder of lightweight themes en bouwers zoals Generatepress. Ik wacht de kinderziektes echter wel nog even af voor eigen WordPress websites.


Meer weten hierover?

Meer lezen over hoe je Gutenberg installeert en hoe je goed migreert? Lees dan verder over Gutenberg.

Posted in

Etienne van de Boel

E-mailmarketing en marketing automation expert. Ik help mkb-organisaties om schaalbaar te groeien, door hun marketing te automatiseren. Vragen over AI, workflows en funnels mag je aan mij stellen.

Overtuigd?Plaats dan je online marketing opdracht!

Neem de touwtjes in handen en plaats je opdracht. Onze crewleden staan voor je klaar. Wij zorgen dat je zo snel mogelijk de juiste freelance specialist aan boord hebt. Beloofd!